Kweektuin, de kraamkamer van tuinpark Amstel Glorie

Bloemenzee 

Ook al is het begin september, de kweektuin van Amstel Glorie staat nog volop in bloei in mooie, warme Indiansummer tinten. Stokrozen van zalmroze tot dieppaars, Persicaria in roze en rood en de goudgele Guldenroede knallen je tegemoet. Ik stap de tuin in omdat ik nieuwsgierig ben, wie er nou eigenlijk werken in en aan deze mooie bloemenzee, en wat het nut van de kweektuin is.

DSC_2272  DSC_2262

Mieke en haar liefde voor wilde, inheemse planten

Eigenlijk zijn er drie mensen belangrijk voor de kweektuin: Katja, Wim en Mieke. Vandaag interview ik Mieke want ik heb al meteen door: er is zo veel te zien, hier kom ik wel weer een keer terug om de andere twee aan de mouw te trekken. Mieke (71) werkt al 25 jaar, 3 ochtenden per week in deze kweektuin. Het tuinieren en de liefde voor inheemse planten is haar met de paplepel ingegoten. Haar vader was de bekende boswachter Brander, die in de jaren ’50 het vogeleiland ontwikkelde in het Amsterdamse Bos en op gepassioneerde wijze schoolkinderen kennis bijbracht over wilde planten. Wanneer ze over hem vertelt, verschijnt er een trotse glimlach op haar gezicht.

Liever in de kweektuin 

Een eigen volkstuin heeft Mieke niet meer. “Ik strandde toch altijd weer hier en zo’n huisje is niets voor mij. Deze kweektuin is een ideale plek om te experimenteren met planten, het is lekker ruim, er staan twee kassen en er is volop gereedschap voorhanden.”

Tuinieren houd je jong

En alsof 1 tuin nog niet genoeg is, werkt Mieke ook nog met veel plezier, 3 ochtenden in een andere kweektuin in Almere. Het tuinieren houdt haar jong. Aan yoga doet ze ook. “Ik heb er een hekel aan maar het is goed voor me. Ik merk het meteen: als ik niet naar les ben geweest kan ik rechtop het kasje in lopen, na wat yogaoefeningen stoot ik mijn hoofd! Het scheelt net 1 centimeter”, vertelt ze vrolijk. Ze wijst naar de gele ganzenbloem (hier rechtsonder). “Deze bloem heeft zo’n mooie gele kleur en uitstraling. Het duurde even voordat het aansloeg en je moet het elk jaar weer opnieuw zaaien maar ik geniet er steeds weer van.”

DSC_2317  DSC_2316

Het tuinjaar begint in de kas

Vanaf half februari gaat het tuinjaar van start met het zaaien van 1-jarige planten. “Wim is meer van het zaaien, ik van het oppotten en uitplanten in de kweektuin”, vertelt Mieke. Veel zaden worden verzameld uit eigen tuin maar soms wordt er ook wel wat (nieuws) gekocht. In de kas staat een kacheltje zodat het zelfs in de koude wintermaanden binnen aangenaam is. Hiermee wordt ook een “truc” uitgehaald: “Stokrozen die eigenlijk 2-jarig zijn, worden heel vroeg gezaaid en daardoor bloeien ze vaak al in het 1e jaar.” Dat zijn nog eens leuke weetjes! Vroeg beginnen dus en op temperatuur houden.

Vast, 1-jarig en wild

De kweektuin toont weelderig maar er zit een idee achter. Twee bakken (je praat als snel over zo’n 20 meter of meer, ik had natuurlijk geen rolmaat bij me) zijn voor de vaste planten. Veel van die vaste planten worden na de bloei uit de grond gehaald, gescheurd en vermeerderd.

De derde bak is bedoeld voor 1-jarige bloemen en de vierde bak is verdeeld in tweeën: wilde of inheemse soorten zoals kattenstaarten en teunisbloemen. In de andere helft staat allerlei kruiden en wat groenten.

DSC_2288  DSC_2274

Slakkenvangers

Een hele familie kippen loopt los rond tussen de grote bakken met bloemen. “Dit zijn onze slakkenvangers, ze eten de hele kleine slakjes op en de slakkenplaag is hierdoor merkbaar minder.”

DSC_2319  DSC_2268

Vlinder en bijenlokkers

Mieke: “We vinden het belangrijk dat de planten diervriendelijk zijn, dus aantrekkelijk voor bijen en vlinders”. Achter de kweektuin staan bijenkasten, waar Katja verantwoordelijk voor is.  Ze promoot het zaaien van bijenbloemen, bij volkstuinders maar ook bij schooltuinen door de hele stad en geeft les aan klassen. Want bijen zijn ontzettend belangrijk voor de bloei en groei alle gewassen. Wordt een andere keer vervolgd…

DSC_2280  DSC_2284

Handen uit de mouwen

Onder een afdakje staat de oude tractor waar je Wim vaak mee ziet rondrijden over het tuinpark. De kruiwagens worden regelmatig ingezet bij tuinwerkbeurten, elke zaterdagochtend van 10 tot 12. Negen keer per seizoen ben je als tuinder verplicht mee te werken aan het onderhouden van het park. Dat kan schoffelen zijn (langs de paden) maar ook meehelpen in de kweektuin. Hoewel verplicht, is het vaak ook gezellig en leuk om andere tuinders te spreken.

DSC_2291  DSC_2290

En wat gebeurt er eigenlijk met al die stekjes en jonge zaailingen?

Ik verbaas me altijd over al die bloemen die in bloei staan bij de ingang van het park. Je raadt het al, deze komen uit de kweektuin. Wim is hier het hele seizoen mee bezig: hij zet het zaaigoed en de stekken uit in het park. Een ander deel wordt weer uitgeplant in de kweektuin want een kruid als bijvoorbeeld Marjolein moet je iedere keer vermeerderen, anders verdwijnt de plant gewoon. Dus van 1 grote pol maak je 10 pollen. En de “bloemschikkers” maken dankbaar gebruik van de snijbloemen.

DSC_2269  DSC_2270

Verborgen groenten

In de bak met kruiden zie ik ook wat groenten verstopt en in de kas hangen wat tomaatjes. Er wordt van alles uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. Zo is Katja onlangs begonnen met het drogen van kruiden voor thee, in een speciale droogmachine. Puur voor de lol.

DSC_2278  DSC_2276

Een dakje van hop

Het afdakje is weelderig begroeid met hop, niet echt een aanrader voor in je eigen tuin want het woekert enorm, maar het staat wel heel decoratief.

DSC_2292  DSC_2293

Mieke en haar knipwerk

Mieke knipt regelmatig uitgebloeide bloemen weg zodat de planten langer blijven doorbloeien. Ze legt uit waar je precies het beste kunt knippen. Als je alleen de uitgebloeide bloem afknipt kan het gaan rotten dus ze knipt voorbij een paar blaadjes.

DSC_2320  DSC_2281

Voor volgend jaar

In het kastje staan alweer bakken vol zaaigoed van 2-jarigen voor volgend jaar. In juli en augustus gaan de zaden van oa. de Muurbloem, Violen, Maria Distel en Judaspenning de grond in. Het ziet er schattig uit, deze kraamkamer van Amstel Glorie.

DSC_2328  DSC_2329

DSC_2327  DSC_2326

En zo zie je maar, er gaat heel wat planning en voorbereiding aan vooraf om vandaag te kunnen genieten.

DSC_2286  DSC_2265

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation