Kunstroute Amstelglorie

Kunstroute Tuinpark Amstelglorie 2016

Voor de tweede keer werd er tijdens het Pinksterweekend, op tuinpark Amstelglorie, een kunstroute georganiseerd. Want op dit volkstuincomplex zitten niet alleen tuinliefhebbers maar ook veel kunstenaars en creatievelingen. Zo’n 17 tuinders stelden hun tuin en tuinhuisje twee dagen open om hun werk te exposeren. Op zondag begon ik rond drie uur aan het kunst-rondje, iets te laat, zodat ik helaas niet alles heb kunnen bekijken. Maar de tuinen die ik wel heb bezocht geven een aardige impressie. Daarom een mini verslagje dit keer.

Flyer kunstroute Amstelglorie  Tuinhuisje van Nanna Lahn

Nanna Lahn

Dat Nanna Lahn mee kon doen is extra bijzonder want vorig jaar voltrok zich een kleine ramp in haar tuin: een enorme boom was op het huisje gevallen en had het daarmee onbewoonbaar verklaard. Nu, een jaar later staat ze stralend in haar nieuw gebouwde tuinhuisje (zie foto hierboven), helemaal gemaakt naar eigen smaak en wensen, een geluk bij een ongeluk dus.

Haar werk; schilderijen, tekeningen en collages hingen prachtig aan de nieuwe en nog lege wanden.

Nanna Lahn  Nanna Lahn

Anna Walters

Fotografie is al jarenlang een grote passie van Anna Walters. Anna trad er weinig mee naar buiten totdat ze in 2015 voor het eerst meedeed aan de kunstroute op Amstelglorie. Dit bleek een succes en dat smaakte naar meer. Vrolijk stapt ze op elke bezoeker in haar tuin af en vertelt opgewekt over haar werk. Het grote thema in haar fotografiewerk is (be-)spiegelingen. Afdrukken van bijvoorbeeld spiegelingen in het water, staan speels uitgestald in het knusse kasje, gewoon tussen het zaaigoed.

Anna’s werk laat je op een andere manier naar dingen om ons heen kijken. Dat idee nam ik voor mezelf mee toen ik weer verder wandelde, naar de volgende tuin. Moet je kijken, al die mooie sloten tussen de tuinen op Amstelglorie.

Anna Walters  Anna Walters

Anna Walters  tuinpark Amstelglorie

G”een kunst aan en Marieke van der Zee

G”een kunst aan exposeerde kussens en tassen, gemaakt uit oude dekens, vrolijk uitgestald in de tuin en hangend aan een waslijn. Het schilder- en tekenwerk van Marike van der Zee stond veilig binnen, want de weergoden waren onvoorspelbaar tijdens dit koude Pinksterweekend.

G"een kunst aan  Marike van der Zee

Gerdi Wind

Gerdi Wind is één van de initiatiefneemsters van de kunstroute. Haar werk kenmerkt zich vooral door natuur en dieren. Waren het voorheen muizen, nu tekent ze veelal olifantjes, echter op muis-formaat. Aandoenlijk en vertederend, een mini-olifantje dat slaapt in een mensenhand. Haar man Gerrit kwam even langs om muziek te maken.

Gerdi Wind  Gerdi Wind

Tine Lebesque

Wanneer je de tuin van Tine Lebesque instapt valt een klein, ingetogen beeldje op, zittend op een stokje. Binnen in haar huisje is het werk echter opvallend, kleurig en expressief. In elk schilderij gebruikt ze wel een tintje fel rood, zonder dit kleuraccent is een werk gewoon niet af. Tine schildert ook mooie portretten in opdracht.

Tine Lebesque  Tine Lebesque

Tine Lebesque  Tine Lebesque

Fredu Samethini

De entrée van deze tuin is heel spannend, je stapt namelijk een bos van bamboe in. Het huisje dat erachter ligt, is niet zichtbaar vanaf het doorgaande pad dus ik was al tijden lang nieuwsgierig wat er nou achter verscholen gaat. En toegegeven, dat is toch ook heel leuk aan zo’n kunstroute, dat je gelijk ongegeneerd kunt binnenkijken in andermans tuin.

Fredu experimenteert met verschillende materialen en technieken. Sculpturen maakt hij uit bijvoorbeeld bamboe of hout, maar ook de schilderskwast wordt regelmatig in de hand genomen. En niet alleen om de beelden een kleurtje te geven. Hij schildert ook graag over foto’s heen. Veelzijdig dus!

Fredu Samethini  Fredu Samethini

Het tuinhuisje heeft een bijzondere sfeer van binnen. Het was aangenaam warm door het houtkacheltje dat aanstond en overal waar je kijkt is iets interessants te zien. De vrouw van Fredu vertelde gepassioneerd en liefdevol over zijn werk. “Het is fijn om hem aan het werk te zien, Fredu is zo’n heerlijke man”.

Fredu Samethini  Fredu Samethini

Margot Smidt en Marijke Ruis

Plant-aardige hangers was het thema in de tuin van Margot en Marijke. Ze maakten deze hippe plantenhangers speciaal voor dit Pinksterweekend en het was een groot succes. De plantjes in de hangende potten hebben ze zelf opgekweekt. Zelf zien ze het als een leuk experiment. “Het is bijvoorbeeld interessant om een aardbeienplantje te zien groeien in een glazen pot.” De hangers bungelden aan een boom en een rozenprieeltje. En aan de zijkant van het tuinhuisje maakten ze een laboratorium-sfeer met bloemen in glazen potten en natuurprenten.

plantenhangers  Margot Smidt en Marijke Ruis

Margot Smidt  Plantenhangers

Hanneke Metselaar

Hanneke Metselaar tekent families op haar eigen ‘Hannabel’ manier. Het werk is grappig en vrolijk. Het tuinhuisje gebruikt ze regelmatig als atelier want voor tekenwerk heb je niet veel meer nodig dan een tafel aan het raam. En wat is er fijner dan werken met uitzicht op je eigen volkstuin.

Hannabel  Hannabel

Hanneke Metselaar  Hannabel

Dansact Branka Zgonjanin

En er was nog meer te zien: de grote tuin ‘Hekmerhof’ was opengesteld om rond te kijken en te proeven en in het clubgebouw hing een overzicht van alle deelnemers. Onderweg werd het publiek getrakteerd op een dansact van Branka.

_DSC5343  _DSC5341

2017

Ondanks het frisse lenteweer was het een heel geslaagd weekend. Ik heb inmiddels begrepen dat er alweer plannen zijn voor volgend jaar om een nieuwe kunstroute te organiseren, in het weekend van 10 en 11 juni 2017. De kunstroute is echt een leuke en ongedwongen manier om bij diverse mensen de tuin in te stappen, het werk te aanschouwen en heerlijk te wandelen over het mooie, groene park.

Komend ga ik in ieder geval eerder op pad!

Deelnemers in 2016:

 

kunstroute Amstelglorie 2016

tuinpark Amstelglorie

 

One Thought on “Kunstroute Amstelglorie

  1. Gerdi, tuin Amstelglorie. on 23 mei 2016 at 13:31 zei:

    Heel erg leuk verslag met mooie foto’s, Marieke! Bedankt! Het was ook een feestje om te doen.
    Er deden wel 27 mensen mee, op 20 locaties, dus een route waar iets te beleven viel!
    Vorig jaar zaten we op het vaderdagweekend in juni, welk weekend het volgend jaar gaat worden is nog niet bekend, wel bekend is, dat we er weer veel zin in zullen hebben!
    Groetjes,
    Gerdi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation