Knoflook

Knoflook in de volkstuin

Vaak reageren mensen heel verrast als ik mijn knoflookoogst laat zien. Op mijn beurt ben ik vaak verbaast over deze reacties, want als er 1 gewas is dat gemakkelijk te telen valt is het wel knoflook! Dus: houd je van verse knoflook en wil je graag een moestuin-succesje? Plant en oogst je eigen knoflook, het is enorm lekker en gezond! Met een paar handige tips komt het zeker goed.

Het begint met plantgoed, in principe kun je gewoon de tenen van een gekochte, biologische knoflookbol in de grond stoppen. Let wel op welke knoflook je koopt. Veel (witte) knoflookbollen komen ingevlogen uit China. Niet te geloven als je je bedenkt hoe gemakkelijk het is om het te telen en zeker ook in ons klimaat. Vorig jaar had ik nog knoflooktenen van een biologische, Franse knoflook over. In het najaar, rond oktober/november kunnen de tenen de grond in. In mijn mini moestuintje plant ik ze her en der tussen andere planten want ik houd wel van nonchalant.

knoflook-volkstuin   knoflook-volkstuin

Netjes op een rij

In februari ontdekte ik dat er een aantal, overgebleven knoflookteentjes flink aan het uitlopen waren. Je ziet dan een groene steel uit de teen groeien, net als bij uien die te lang liggen. Ik waagde de gok en plantte ze, dit maal keurig in rijen, in de moestuinbak bij tuinbuurman Menno. De plantjes groeiden snel verder en in het voorjaar zag je al stevige planten ontstaan. Omdat ze meer zon krijgen dan in mijn eigen tuin, deden deze late planten het ook beter.

knoflook-volkstuin   knoflookstengel-bloem

Sierlijke bloemstengels

Omdat het gewas sterk lijkt op prei, die ik speciaal voor de bloei in mijn tuin heb staan, en bij mij alles door elkaar staat, is het best lastig om te planten van elkaar te onderscheiden. Maar daar hebben ze zelf een oplossing voor bedacht! In de zomer zie je lange bloemstelen uit de plant groeien. De preibloemen groeien recht omhoog maar de knoflookstelen maken sierlijke buigingen met soms zelfs een kunstige krul in de stengel. Eigenlijk is het beter om deze stelen af te knippen zodat de energie in de knoflookbol gaat in plaats van de bloem. De stelen zijn overigens prima te eten, ik maakte er een knoflooksoep van.

knoflook-bloem-zaad  prei-bloem-volkstuin

In bloei en oogsten

Een paar knoflookstengels liet ik aan de plant zitten, om te zien wat het uiteindelijk gaat worden. Qua bloemen viel het me tegen maar het is leuk om te zien hoe de zaden zich vormen, als mini knoflookteentjes maar dan in de lucht. Ze smaken ook echt naar knoflook!

Zodra de stengels en blad, geel verkleurden, besloot ik de knoflook te oogsten. Een hele bos, kleine knoflookbolletjes trok ik uit de aarde.

knoflook-bloem-zaad  knoflook-oogst-volkstuin

In bad en kortgewiekt.

Geen idee hoe echte knoflooktelers het doen, maar mijn oogst ging even in bad om de meeste aarde eraf te spoelen. Opgedroogd en kortgewiekt liggen ze in een oud wijnkistje te wachten op consumptie. Inmiddels heb ik al heel wat verse knoflook verwerkt in allerlei gerechten, zo enorm lekker! Nog een maand, dan gaan er weer wat tenen de grond in, voor volgend jaar! Tip: plant grote tenen want die leveren ook grote knoflookbollen op. Ik ga deze tip ook maar eens opvolgen. Online is plantgoed te bestellen bij oa: eemlook.nl, een boerderij in Leusden waar meer dan 60 soorten knoflook verbouwd worden. Dat maakt nieuwsgierig…

knoflook-oogst-volkstuin  knoflook-oogst-volkstuin

One Thought on “Knoflook

  1. Mooi gedaan hoor , ik stop ze nu de grond in ( voor de eerste x) was op zoek of er ook haut snippers over heen kunnen voor de bescherming tegen de winter! VrGr Meatjellemarjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation