Blauwschokkers ofwel kapucijners, dit gewas lukt altijd
Blauwschokkers (Pisum sativum), als er één gewas is dat altijd lukt, is dit het wel. Perfect voor een beginnende tuinder zoals ik, want er mag best wel iets mislukken maar een succesje oogsten is toch wel fijner. De (biologische) zaden kun je in het voorjaar planten, van maart tot half mei. Er zijn 2 soorten kapucijners: korte gewassen (stam) en hoge gewassen (rijs). Omdat ik er wel van houd om de hoogte in te gaan, koos ik voor het laatste.
Geen captains dinner voor de slakken
Blijkbaar houden de slakken niet van een ‘captains dinner’ uit de volkstuin. Werden de prille, jonge plantjes van doperwten en sperziebonen meteen gekortwiekt zodra ze boven de grond uitstaken, de kapucijners lieten ze links liggen. De planten groeiden als kool en schoten omhoog, langs mijn houtje-touwtje frame gemaakt van bamboestokken en touw.
Geur en kleur
En ineens, staat het gewas in bloei. Wat een feest van geur en kleur. De toppen van de plant en de bloemen zijn eetbaar, mooi in een salade, maar liever laat je ze uitgroeien tot de paarse peulen. En wat is de natuur toch slim: de plant grijpt zichzelf vast met ‘tentakeltjes’ en klimt vanzelf omhoog.
Net een cadeautje
Wanneer de peulen dik aanvoelen is het tijd om te plukken. En dan begint het uitpakken!
Fotogeniek
Een heerlijk werkje: de peulen openknakken en de kapucijners eruit halen. Wat een fotogeniek gewas is dit!
Captains dinner maar dan anders
Een klassiek recept met kapucijners is Captains Dinner: met uitgebakken spek en ui plus iets zuurs zoals augurk of zilverui.
Ik dacht: er moet toch ook een vegetarische variant te bedenken zijn? Haloumi, een harde, zoute kaas die je kunt grillen of bakken leek mij wel geschikt!
Recept: Kapucijners met Haloumi en mosterdsaus
Nodig: voor 2 personen
*Verse kapucijners, flink bord vol
*Rode ui en verse knoflook
*Haloumi (turkse winkel)
*1 eetlepel mosterd en vier eetlepels kwark of zure room
*peper en zout
Bereiding: Kook de kapucijners kort (10 minuten) in water met zout. Fruit een ui, voeg verse knoflook toe. Roer er kwark en mosterd doorheen en breng verder op smaak met peper en zout. In een andere, (anti-aanbak)pan bak je, zonder olie, de blokjes haloumi totdat ze knapperig en bruin zijn.
Eet smakelijk!
Petitie behoud Amstelglorie
OPROEP! Zoals jullie misschien in de kranten hebben gelezen, wil de gemeente over 10 jaar 1500 woningen bouwen op ons mooie volkstuinpark Amstelglorie aan de rand van Amsterdam .
Dat kan toch niet waar zijn??? Ben je ook vóór het behoud van groen in de stad, teken dan AUB deze petitie!
https://petities.nl/petitions/geen-woonwijk-op-tuinpark-amstelglorie?locale=nl
Super bedankt! XXX Marieke
Pingback: Volkstuinblog: kapucijners én vegetarisch recept 'captains dinner'