Recept brandnetelsoep
Tijdens onze wildplukactie van vorige week, voor de vlierbloesembeignets, kwamen we er achter dat onze outfit niet heel handig was. Onder elke vlier leken wel brandnetels te groeien! Brandnetels plukken ging in dit geval dus veel gemakkelijker dan vlierbloesem. Voorzichtig knipte ik wat toppen af en liet ze in mijn plukmandje vallen. Mijn vader maakte ons als kind altijd wijs dat je niets voelt wanneer je je adem inhoudt. Inmiddels ben ik erachter dat dit trucje niet werkt. Dus: handschoenen aan en de toppen even laten liggen, zodat de prik eraf gaat. Wassen helpt ook al en na het koken kun je het veilig en prikvrij eten.
Landelijke rust aan de Amstel
De brandnetels en vlieren staan overigens niet in mijn volkstuin maar langs allerlei zijweggetjes die naar de woonboten aan de Amstel leiden. Moet je eens kijken wat een groene oase en een rust. En dat zo dichtbij de drukke stad!
Het recept plùs het oordeel van een kritische jury
Thuisgekomen kookte ik van dit “bijproduct” een brandnetelsoep, voor het eerst van mijn leven (net zoals vorige week de vlierbloesembeignets). Nonchalant serveerde ik het resultaat aan mijn dochter van 14. Ik liep nog even richting keuken om wat brood te halen en hoorde een luide kreet: Jeminee! Wat is dit superlekker zeg!
Nu kan ik je vertellen dat wanneer zoiets zo’n hoog cijfer scoort bij deze, zeer kritische jury (ze kan ook zeggen: leuk geprobeerd mam, maar dit hoef je niet meer voor mij te maken hoor..) dat het een top recept is.
Dus: wil je ook indruk maken op je kind(eren) of andere dierbaren, ga dan aan de slag met onderstaande ingrediënten;
- Een vergiet vol jonge brandnetel toppen, zonder harde stelen.
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 kruimige aardappelen
- 1 liter groente bouillon
Fruit de gesnipperde ui in kokosolie of olijfolie en voeg de knoflook toe. Wanneer het glazig is voeg je de groente bouillon toe plus de aardappelen en laat het geheel zo’n 10 a 15 minuten koken.
Voeg vervolgens de brandneteltoppen toe en kook de soep nog zo’n 10 minuutjes.
Pureer de soep fijn met een staafmixer of nog beter in een blender (ik gebruik een Magimix, dat werkt echt super want de substantie wordt fluwelig zacht).
Naar smaak wat peper en zout en geniet ervan!
TIP: ben je te laat omdat de brandnetels in bloei staan, vervang het dan door ander groen zoals zevenblad, peterselie, doperwten, spinazie, courgette, sla, kervel, of een leuke mix van dit alles.
Ik denk dat ik vanaf nu met een ander oog naar de brandnetels zal kijken die her en der in mijn volkstuin groeien. Afgelopen week ontdekte ik zelfs een heel veld met brandnetels op het volkstuincomplex, joepie! De bijen zijn er ook heel blij mee. En de volgende keer dat ik vlierbloesem ga plukken vervang ik mijn rokje en slippers door een lange broek, laarzen èn handschoenen!
Petitie behoud Amstelglorie
OPROEP! Zoals jullie misschien in de kranten hebben gelezen, wil de gemeente over 10 jaar 1500 woningen bouwen op ons mooie volkstuinpark. Komende woensdag, 16-6-2016 gaat de gemeenteraad zich buigen over deze plannen.
Dat kan toch niet waar zijn??? Ben je ook vóór het behoud van groen in de stad, teken dan AUB deze petitie!
https://petities.nl/petitions/geen-woonwijk-op-tuinpark-amstelglorie?locale=nl
Super bedankt! XXX Marieke
Wat een goed idee om soep te maken van die vervelende brandnetels! Hebben ze toch nog een beetje nut. Ik heb laatst wel brandnetelgier gemaakt (zie ook mijn blog berbertuiniert.blogspot.nl) maar dit ga ik ook zeker een keer uitproberen.
Groetjes Berber
Ja Berber, die “soep” van jou ga ik ook een keertje maken! en ver weg zetten want het schijnt enorm te gaan stinken