Water!
Zaterdag om 12 uur kwam er weer water uit de kraan op de volkstuin. Het voelt altijd als een soort aftrap van het nieuwe tuinseizoen. Lekker om gewoon je handen weer onder de kraan te kunnen houden in plaats van in de regenton te wassen. De wc normaal door te spoelen in plaats van met gieters heen en weer te lopen. Alhoewel dat ook wel z’n charmes heeft.
Hier en daar verschijnen er al wat bloemetjes in de tuin. Het meeste uitgebloeide spul is opgeruimd, lekker hoor om de zaterdag buiten door te brengen. Helaas hing er een klein donderwolkje boven ons mooie tuinpark.
Voortbestaan van Amstelglorie onder druk
Afgelopen week kregen we via het bestuur van Amstelglorie een mail over het volgende:
Gemeente Amsterdam is bezig met plannen te smeden om tot 2025 50.000 nieuwe woningen te bouwen binnen de stadsgrenzen. Onder de naam ‘Koers 2025’ worden nu diverse locaties onder de loep genomen en je raadt het al; volkstuincomplex Amstelglorie is één van de mogelijke locaties waar 1500 woningen gebouwd kunnen gaan worden.
Voor diegenen die denken: ach, het zal wel, dat waait wel weer over. Niet dus! Er wordt vaart achter gezet:
Koers 2025 gaat nu voor advies naar de bestuurscommissies en voor consultatie naar investeerders en stedelijke belangengroepen. Als alles volgens plan verloopt, komt Koers 2025 voor de zomer van 2016 in de raad. Ondertussen wordt al begonnen met het voorbereiden van strategiebesluiten en studies.
Lees voor meer info: Koers 2025
In het clubgebouw was zaterdagmiddag een bijeenkomst over deze voorgenomen plannen en wat wij daar mogelijk tegen kunnen doen. Veel ideeën van tuinders werden geopperd en een vervolg-bijeenkomst zal volgend weekend al plaats vinden op 2 april 2016.
Mag dat zomaar?
Want je vraagt je af: mag dat zomaar? Zo’n prachtig, groen park dat al meer dan zestig jaar bestaat, opofferen voor woningen? Zoiets komt nooit meer terug! Om te kunnen ademen heb je toch groen nodig, zeker in de stad.
Al die stadskinderen die op het tuinpark heerlijk buiten kunnen spelen, rondfietsen en ook nog eens leren hoe bijvoorbeeld aardbeien groeien.
Al die volkstuinders die de drukke stad kunnen ontvluchten om vervolgens te kunnen ontstressen met de handen in de klei.
Al die oudere, krasse knarren, die fit en vrolijk blijven door het tuinieren in plaats van te verpieteren achter de geraniums.
Afgelopen zaterdag twijfelde ik nog wat maar ik denk dat ik me toch maar aansluit bij een actiegroep
Dit wordt zeker vervolgd….
Tja, moet de hele stad dan volgebouwd worden? Nog afgezien van alle positieve effecten van het in het groen buiten zijn.
je kan zeker een actiegroep beginnen, alleen al het belang voor de ouderen het sociale aspect van alles, zorg voor een ooievaarsnest ( als ze erop gaan zitten is het beschermd) zoek steun bij div instanties, zoek de pers op nodig tv uit, echt dat soort dingen daar is de gemeente erg gevoelig voor.
Jeetje dat is wel een heel naar vooruitzicht!!! Hopelijk lukt het jullie om er iets tegen te doen. Zo iets moois moet toch bewaard blijven.