Winkelen in eigen tuin
Het allerleukste aan moestuinieren vind ik ‘winkelen’ in eigen tuin. Wanneer ik eenmaal op een zomerse dag in mijn volkstuin ben, heb ik meestal geen zin meer om op mijn fiets te springen om naar de supermarkt te gaan. Ook al hoef ik slechts de Amstel over te steken en ben ik in 5 minuten in de stad. Het liefst kijk ik eerst of ik iets uit de grond kan trekken, zoals een rode biet, en of er nog iets lekkers te plukken valt zoals kruiden, kapucijners of boomspinazie. In mijn schuurtje heb ik een kist met etenswaren als rijst, meel, bonen etc. op voorraad. In het koelkastje ligt altijd nog wel een ei en wat kaas. Zo fabriceer ik regelmatig een geïmproviseerde tuinmaaltijd, heerlijk!
Uitbreiding naar de buren
Een volkstuin van 300 m2, dat zou toch genoeg moeten zijn voor 1 persoon? Vanwaar een uitbreiding? Natuurlijk is het best een flinke tuin, al gaan er wel wat vierkante meters af voor het huisje van 25m2, het terras, schuurtje en sinds kort ook een kasje. Met een moestuintje was ik al begonnen, in het mini, gewoon voor de lol en om wat uit te proberen. En wat is het lekker, om zomaar een bolletje knoflook uit de grond te kunnen trekken, verse doperwten te plukken en van aardbeien te snoepen. Dat smaakt naar méér! Maar voor méér moestuin zou ik veel sierplanten moeten opofferen. Zonde toch? Terwijl er in de tuin van Menno, goede vriend èn buurman, vier moestuinbakken liggen te wachten om gebruikt te worden.
Gespreide bedjes vol wildgroei
Ideaal, ik hoef alleen wat onkruid weg te halen en verse compost toe te voegen, en ik kan aan de slag. Afgelopen herfst ben ik al een beetje begonnen met 1 deel. Mijn aardbeienplanten hadden veel stekken gemaakt en die heb ik in de moestuinbak geplant. Afgedekt met stro overleven ze hopelijk wel de winter. Een paar rijtjes met knoflook piepen al boven de grond uit en een klein boerenkooltje groeit er dapper. Veel te laat gezaaid dus het zal een mini-stamppotje worden.
Zaaikalenders? Eh..
Ze verschijnen al weer veelvuldig op internet, uitgebreide zaaikalenders. Ik vind het altijd wel fascinerend om te lezen. Maar pfff, ik ben er nog niet zo goed in hoor, om allerlei schema’s te hanteren. Ik ben meer van het freewheelen, de zaden heb ik dan in huis maar de timing gaat op gevoel. Net zoals bij koken. Ik vind het heerlijk om kookboeken te lezen en me te laten inspireren door bestaande recepten. Maar wanneer ik het dan daadwerkelijk ga kokkerellen, verzin ik altijd weer mijn eigen variatie.
Inmiddels heb ik ondervonden dat het bij tuinieren niet altijd de handigste methode is. De spruitjes die ik, ook maanden te laat zaaide, zijn nu nog maar speldenknoppen. Ik zal dus iets meer discipline moeten tonen…
Daarom ga ik het voor mezelf overzichtelijk houden en beginnen met gemakkelijke, ‘zelfstandige’ groenten die altijd wel lukken. Denk daarbij aan: bieten, kapucijners, knoflook, snijbiet, bonen, doperwten, aardappelen, courgettes, uien, venkel, aardpeer en rucola. Dat in combinatie met allerlei verse kruiden en kleinfruit. Als dit alles een beetje gaat lukken, heb ik de beste versmarkt aan huis!
o ja, deze aardappelen groeiden afgelopen jaar gewoon in een plastic zak, gevuld met aarde. Mijn ‘aardappelflat’.
Wil je meer foto’s zien van de aardappelflat? klik hier: aardappelflat en mijn tuin in mei
Wil je zien wat ik maakte met eetbare bloemen uit de tuin? klik hier: eetbare bloemen