Wateroverlast in de volkstuin

Hevige regen en wateroverlast

Wanneer je nu naar mijn volkstuin kijkt, kun je je nauwelijks voorstellen dat het een paar weken geleden voor de helft onder water stond! En niet alleen in mijn tuin, ook in mijn tuinhuisje stond een hele laag water. Door de hevige regen van de afgelopen tijd, had ik enorme wateroverlast in mijn volkstuin. Maar ja, wat kun je daar tegen doen? Feit is dat er nogal een hoogte verschil is in de tuin, het loopt af richting mijn tuinhuisje. En mijn huisje is iets verzakt, richting het laagste deel van de tuin. Tja, dan ontstaat er een soort kuil waar al het regenwater naar toe stroomt.

volkstuin  daglelie

Tot mijn enkels in het water

Het was natuurlijk niet normaal, 30 mm regenwater in één dag. Daar komt nog eens bij dat mijn tuin niet aan een slootje grenst, dus het water kan niet snel wegstromen. Daar stond ik dan, met het water tot aan mijn enkels. En helaas was het water ook over de drempel naar binnen gestroomd en had het tuinhuisje omgetoverd tot een subtropisch zwemparadijs.

 

wateroverlast volkstuin  Wateroverlast

Wachten tot het water zakt

“We zijn er hoor!” Op het moment dat ik mijn “subtropisch zwemparadijs” binnenstapte werd ik gebeld door een fotograaf en journaliste van het Parool. Lekkere timing dus. Het interview “bij de buren” hebben we gewoon maar door laten gaan, op het droge gedeelte bij mijn kasje. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat, over een aantal weken. Maar ja, wat kun je doen? Niets anders dan wachten tot het water zakt.

wateroverlast volkstuin  wateroverlast tuinhuisje

Gaten boren voor drainage

Gelukkig zakte het water in een paar dagen weer weg en kon ik de schade gaan opnemen. In mijn huisje viel het mee, ik had gelijk mijn bed verhoogd op bakstenen en de rest naar het hogere en droge gedeelte van het huisje verplaatst. In de tuin viel de schade ook mee. De planten in de border zoals Daglelie, Astrantia en Astilbe voor mijn huisje zijn inmiddels wel gewend aan natte voeten en kunnen daar ook tegen.

Samen met Paul ging ik aan de slag om (hopelijk) de afwatering te verbeteren. Ik hoorde van een medetuinder dat ze goede resultaten had bereikt door het boren van gaten in de zware, vette kleigrond en deze te vullen met grind. Gelukkig had Paul wel zin in een zware klus en heeft twee keer een middag staan zwoegen. Bij het terrasje voor mijn tuinhuisje verwijderde ik een rijtje stenen en groef het iets uit. En aan de zijkant van de tuin, is nu een aardige opvangplek voor overtollig water gegraven.

drainage gaten   drainage volkstuin

kleigrond volkstuin  waterafvoer volkstuin

Opvullen met grind

Opgevuld met grind ziet het terrasje er best speels uit. Her en der zijn er in het gras ook gaten geboord en gevuld met grind. Ik zou nu bijna gaan hopen op een enorme plensbui, om te zien of het ook echt werkt! Wordt vast nog een keer vervolgd!

drainage volkstuin  drainage volkstuin

 

5 Thoughts on “Wateroverlast in de volkstuin

 1. Julia bakker on 12 juli 2016 at 09:04 zei:

  Mooie tuin. Ik heb er zelf ook 1 het is heerlijk .op onze tuin vereniging atv de uithof n denhaag was er ook overlast maar bij mij niet.. gisteren was er storm wel met zon .fijne zomer nog.

 2. helma van pijkeren tuin 384 on 12 juli 2016 at 12:18 zei:

  hoi Marike,

  Wat een water zeg, een prima plek voor een natuurlijke vijver dat wel.Fijn dat je mensen kent die het probleem helpen oplossen ,ziet er goed uit ,ben heel benieuwd naar het resultaat na de volgende plensregens

  • Marieke on 12 juli 2016 at 12:33 zei:

   Hi Helma! Ik ben inderdaad benieuwd of de natuurlijke vijver haar werk gaat doen en of het groot genoeg is voor zoveel regen als toen

 3. Vele tuinen stonden onder, mooie oplossing hoop dat het werkt 🙂 Wij hebben nu 1 keer water overlast gehad en toen had ik de mazzel dat mijn tuin wat hoger lag dan mijn buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Post Navigation

Translate »