Blauwschokkers, raasdonders ofwel jonge kapucijners

Blauwschokkers ofwel kapucijners, dit gewas lukt altijd

Blauwschokkers (Pisum sativum), als er één gewas is dat altijd lukt, is dit het wel. Perfect voor een beginnende tuinder zoals ik, want er mag best wel iets mislukken maar een succesje oogsten is toch wel fijner. De (biologische) zaden kun je in het voorjaar planten, van maart tot half mei. Er zijn 2 soorten kapucijners: korte gewassen (stam) en hoge gewassen (rijs). Omdat ik er wel van houd om de hoogte in te gaan, koos ik voor het laatste.

_DSC2095  _DSC2087

Geen captains dinner voor de slakken

Blijkbaar houden de slakken niet van een ‘captains dinner’ uit de volkstuin. Werden de prille, jonge plantjes van doperwten en sperziebonen meteen gekortwiekt zodra ze boven de grond uitstaken, de kapucijners lieten ze links liggen. De planten groeiden als kool en schoten omhoog, langs mijn houtje-touwtje frame gemaakt van bamboestokken en touw.

_DSC1918  _DSC1913

Geur en kleur

En ineens, staat het gewas in bloei. Wat een feest van geur en kleur. De toppen van de plant en de bloemen zijn eetbaar, mooi in een salade, maar liever laat je ze uitgroeien tot de paarse peulen. En wat is de natuur toch slim: de plant grijpt zichzelf vast met ‘tentakeltjes’ en klimt vanzelf omhoog.

_DSC1950  _DSC1951

Net een cadeautje

Wanneer de peulen dik aanvoelen is het tijd om te plukken. En dan begint het uitpakken!

_DSC2052  _DSC2072

_DSC2085  _DSC2091

Fotogeniek

Een heerlijk werkje: de peulen openknakken en de kapucijners eruit halen. Wat een fotogeniek gewas is dit!

_DSC2097  _DSC2106

Captains dinner maar dan anders

Een klassiek recept met kapucijners is Captains Dinner: met uitgebakken spek en ui plus iets zuurs zoals augurk of zilverui.

Ik dacht: er moet toch ook een vegetarische variant te bedenken zijn? Haloumi, een harde, zoute kaas die je kunt grillen of bakken leek mij wel geschikt!

Recept: Kapucijners met Haloumi en mosterdsaus

Nodig: voor 2 personen

*Verse kapucijners, flink bord vol

*Rode ui en verse knoflook

*Haloumi (turkse winkel)

*1 eetlepel mosterd en vier eetlepels kwark of zure room

*peper en zout

Bereiding: Kook de kapucijners kort (10 minuten) in water met zout. Fruit een ui, voeg verse knoflook toe. Roer er kwark en mosterd doorheen en breng verder op smaak met peper en zout. In een andere, (anti-aanbak)pan bak je, zonder olie, de blokjes haloumi totdat ze knapperig en bruin zijn.

_DSC2066  _DSC2111

Eet smakelijk!

Petitie behoud Amstelglorie

OPROEP! Zoals jullie misschien in de kranten hebben gelezen, wil de gemeente over 10 jaar 1500 woningen bouwen op ons mooie volkstuinpark Amstelglorie aan de rand van Amsterdam .

Dat kan toch niet waar zijn??? Ben je ook vóór het behoud van groen in de stad, teken dan AUB deze petitie!

https://petities.nl/petitions/geen-woonwijk-op-tuinpark-amstelglorie?locale=nl

Super bedankt! XXX Marieke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation